dilluns, 5 de novembre del 2012

LES COMPETÈNCIES PARENTALS

1. En què es basa el models dels bons tractes?
Es basa en la idea que la capacitat de tractar bé als infants és una capacitat inherent a les possibilitats biològiques dels éssers humans. La nostra estructura biològica permet el caràcter social i altruista dels nostres comportaments per les hormones que produeix, entre altres: la oxitacina, la vapopresina i les endorfines. En aquest sentit, cuidar dels nens i nenes oferint-los contextos de bons tractes és un fenòmen possible i a l'abast de qualsevol comunitat humana.

2. Què és la resiliència?
"La resiliència és la capacitat d'una persona o d'un grup per desenvolupar-se bé, per seguir projectant-se en el futur molgrat els esdeveniments destabilitats, de condicions de vida difícils i de traumes a vegades greus." Manciaux, Varistendal, Lecomte i Cyulnik (2003).

3. Què són les competències parentals?
És una forma semàntica de referir-se a les capacitats pràctiques que tenen els pares per cuidar, protegir i educar als seus fills, assegurant-los un desenvolupament suficientment sa. Les competències parentals formen part del que hem anomenat parentalitat social, per diferenciar-la de la parentalitat biològica, és a dir de la capacitat de procrear o donar vida a un infant.

Les estratègies psicoeducatives proposades per a prevenir els maltractaments és ser una persona competent i ser preventiu del maltractament.

4. Quines són les capacitats parentals fonamentals de la paternitat?
Són el conjunt de capacitats que el seu origen està determinat per factors biològics i hereditaris, no obstant, són models per les experiències vitals i són influenciades per la cultura i els contextos socials.

1. La capacitat d'apegar-se als seus fills.
2. La empatia.
3. Els models de criança.
4. La capacitat de participar en xarxes socials i d'utilitzar recursos comunitaris.
5. Capacitat de vincular-se.
6. Capacitat de construir sentit.
7. Autocontrol emocional.
8. Defensa del planeta.
9. Afavorir la creativitat i l'art.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada